Negara sedang berdepan dengan dua kes dakwaan yang melibatkan intregriti pentabiran di peringkat yang cukup tinggi.

Baru saja kes dakwaan keatas Ketua Pengarah Badan Pencegah Rasuah (BPR) Datuk Seri Zulkifli Mat Noor ‘meletup’ dan belum diketahui kedudukan sebenar… teka teki kini tersebar luas mengenai siapa dia tokoh politik kanan yang didakwa terima sogokan RM5 juta untuk bebaskan beberapa penjenayah.

Dua-duanya kes berat.Kalau tak selesai segera ia boleh mencetuskan macam-macam cerita.

Yang pasti sekarang sah wujudnya tokoh politik yang didakwa itu dan juga sah ada beberapa tahanan yang dibebaskan bawah Ordinan Darurat.

Mereka yang dibebaskan guna kuasa itu pula terlibat dalam kes-kes berat seperti maksiat, gengsterisme, Ah Long, jenayah ganas, rampasan dan peras ugut.

Pengesahan bab ini dinyatakan oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan sendiri.


Pengarah Siasatan Badan Pencegah Rasuah (BPR) Mohd Shukri Abdul pula mengesahkan tokoh politik dan saksi-saksi terlibat sudah dikenalpasti.

Siasatan bermula ekoran pendedahan dibuat oleh dua buah laman web yang telah menyiarkan tuduhan-tuduhan dan penglibatan secara terperinci ahli politik tersebut.

Dalam soal tokoh politik yang didakwa terlibat dengan pembebasan penjenayah itu sebenarnya kalau mengambil kira dari faktor lojik …tidak sukar untuk zero in.

Siapakah yang ada kuasa menangani Ordinan Darurat? Kuasa ini ada pada orang tertentu dan di kementerian tertentu sahaja.

Diketika teka teki sedang merebak luas menurut empunya cerita fokusnya kini lebih kepada dua orang tokoh politik saja.

Ada cakap-cakap mengatakan tokoh politik yang menjadi tumpuan teka teki dalam soal ini sudah matikan handphone nya dan tidak dapat dihubungi baik kalangan wartawan dan kalangan rakan politik.

Apapun jaminan sudah diberi agar kes ini disiasat ke akar umbi.

Arahan itu dibuat Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika diminta mengulas mengenainya oleh para wartawan selepas satu acara di Pekan Sabtu.


Tegas Najib polis tidak perlu teragak-agak walaupun ia melibatkan pemimpin politik kanan yang mungkin berpengaruh.

‘‘Tidak ada sesiapa pun yang mengatasi undang-undang di negara ini,” katanya.


Menurut pemerhati kalau begitulah halnya besar kemungkinan orangramai tidak perlu menunggu lama untuk tahu siapa gerangannya tokoh politik berkenaan.-
viva La UMNO